Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

Με διασκεδάζουν όταν σκεδάζουν...

...τις εμμονές τους! Και λυπάμαι ταυτόχρονα, γιατί «σερβίρονται» οι εμμονές αυτές σαν αποτέλεσμα βαθειάς σκέψης και ορθολογικής στάσης!

Για να γίνω σαφής: Ξέσπασε σαν θύελλα στον ιστό, με αφορμή το θέμα μιας «έκθεσης ιδεών» των τελειοφοίτων των Λυκείων της Κύπρου, η αγανάκτηση! Ποιό το θέμα;

Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.

Που διαφωνούν; Μα στην ανάγνωση!!! Το βλέπουμε και στα ιστολόγια. Ο καθείς διαβάζει αυτό που θέλει! Καμμιά προσπάθεια!

Γράφει ο συντάκτης: «Η σύγχυση ιδεών, ο ευδαιμονισμός» και σαφώς εννοεί την έλλειψη σταθερού ιδεολογικού πλαισίου αναφοράς, αξιών κλπ. που όλοι βιώνουμε καθημερινά και όποια οπτική και νάχουμε συμφωνούμε σ’ αυτό τουλάχιστον... Όλα για την «κονόμα» και την «βολή» μας. Η ιδεολογία της «πάρτης» μας.
Διαβάζουν: Συντηρητική, θρησκόληπτη, φασιστική, πουριτανική, αναχρονιστική ιδεολογία! Καταδίκη της ευτυχίας!!!

Γράφει ο συντάκτης: «στυγνός ορθολογισμός» και εννοεί την μηδενιστική, στυγνή πλην όμως ορθολογική στάση ζωής του «ότι φάμε, ότι πιούμε κι’ ότι αρπάξει ο κώλος μας», «ας ψοφήσουν και μερικοί αν οι δείκτες είναι καλοί», «τι με νοιάζει εμένα για τους άλλους» «του φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε» κλπ.
Διαβάζουν: Επίθεση κατά του Διαφωτισμού και της Ευρώπης! Πιθανόν γιατί από το τρίπτυχο «Ελευρία, ισότητα, αδελφοσύνη» τους έμεινε το «Φιλελευθερισμός της οικονομίας»!

Γράφει ο συντάκτης: «ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού»
Διαβάζουν: Βλακώδη πατριδοκαπηλεία ότι η Ελλάς θα σώσει τον κόσμο, στυγνό εθνικισμό που καταργεί ουσιαστικά την έννοια της κοινωνικής συμβίωσης.


Όχι κυρίες και κύριοι. Ελληνισμός δεν είναι σουβλάκι και τσιφτετέλι, πρωϊνάδικα και Ελληνάδικα. Αγνοείτε(;) ότι ο Διαφωτισμός, τις Ελληνιστικές αξίες προσπάθησε να καταστήσει κοινό κτήμα των Ευρωπαϊκών λαών. Δεν ήταν κίνημα που εισήγαγε κάτι καινούργιο!
Ίσως ενοχλούνται, γιατί αρνούνται μια Ευρώπη (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους) που η κάθε κουλτούρα θα πρέπει να αφήσει το στίγμα της στο μέτρο που της αναλογεί. Δεν θα χωρούσε βλέπεις σε μια τέτοια Ευρώπη μια Τουρκία εμπορικά απαραίτητη, δεν θα χωρούσε σε μια τέτοια Ευρώπη συζήτηση για ένα «συνταγματικό εξάμβλωμα» σαν αυτό που ονειρεύονται να αναστήσουν!


Επαναδιατυπώνω λοιπόν το θέμα για μια δεύτερη ίσως καθαρότερη ανάγνωση:

Η θολοκουλτούρα και η παπαρολογία, ο καταναλωτισμός, το καρακιτσαριό, ο κοσμοπολιτισμός του 4seasons, μαζί με το στυγνό φιλοτομαρισμό που τείνει να αγνοήσει τις ανθρωπιστικές αξίες ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης, έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, ξαφρίζοντας στην επιφάνεια τα σκατά.
Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες των Ελλήνων σοφών, αρχαίων, βυζαντινών και συγχρόνων (μέχρι το βρώμικο ’89 που το θεωρώ κομβικό σημείο) και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.

5 σχόλια:

J95 είπε...

Αγνοείτε(;) ότι ο Διαφωτισμός, τις Ελληνιστικές αξίες προσπάθησε να καταστήσει κοινό κτήμα των Ευρωπαϊκών λαών. Δεν ήταν κίνημα που εισήγαγε κάτι καινούργιο!

Όπως+δήποτε.

Αυτά τα λέμε εμείς για να χαιρόμαστε.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

J95
Ποιοί είστε οι "εσείς";...:-)

I-falle, Σε λίγο θα λές μεγάλος ποιητής ο Παλαμάς,και θα σου απαντάνε:"σιγά το μαλάκα...μυρίζανε και αυτουνού οι μασχάλες του".

Διάβασα και το εξής: To να γράφεις έκθεση με τέτοιο θέμα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Δηλαδή σε λίγο δεν θα εκφράζεις καμμία δική σου προσωπική γνώμη για χάρι της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σου.

i-fallos (Καπεταν Ηρεμος) είπε...

Άντε να γράψει ο ποιητής σήμερα

"για της καρδιάς το πύρωμα..."

S G είπε...

πωπω δεν μας αφηνεις ενα σχολιο ή ενα τρακμπακ να ξερουμε οτι διαφωνεις...

τωρα η ερμηνεια σου ειναι κατα κανονα αυθαιρετη (σε ποια γλωσσα ορθολογισμος σημαινει ατομικισμος και δεν το ηξερα?). Οταν η ερμηνεια σου πεφτει κοντα σε αυτο που καταλαβαμε, τοτε στηριζεις ακριβως αυτο που κριτικαρουμε.

πχ "ότι ο Διαφωτισμός, τις Ελληνιστικές αξίες προσπάθησε να καταστήσει κοινό κτήμα των Ευρωπαϊκών λαών."

μα τοση ελληνομανια πια!??!! Ο διαφωτισμος χωριζει πχ την εκκλησια απο το κρατος, μια εκκλησια που απλα δεν υπηρχε τα αρχαια χρονια. Και οι αρχαιοι δεν ειχαν καθολου χωρισμενα τα θρησκευτικα και τα πολιτικα (αν και ηταν λιγο πιο χαλαροι με την θρησκεια)

"Ίσως ενοχλούνται, γιατί αρνούνται μια Ευρώπη ... που η κάθε κουλτούρα θα πρέπει να αφήσει το στίγμα της στο μέτρο που της αναλογεί. Δεν θα χωρούσε βλέπεις σε μια τέτοια Ευρώπη μια Τουρκία εμπορικά απαραίτητη"

αμ ο πολιτιστικος εθνικισμος και μισαλλοδοξια? δεν χωραει Τουρκια γιατι? δεν εχει να αφησει το στιγμα της?

τι να πω, ξανασκεψου το...

i-fallos (Καπεταν Ηρεμος) είπε...

Κατ' αρχήν δεν ήξερα αγαπητέ ότι "συμφωνείς". Σ΄αυτή την περίπτωση θα σε ενημέρωνα.

Το έναυσμα το έδωσε ο Ν. Δήμου στον οποίο επίσης δεν άφησα trackback, μια και είναι δύσκολο "to teach an old dog new tricks"

Στην "γλώσσα" του προαναφερομένου λοιπόν "ορθολογισμός σημαίνει ατομικισμός" όπως μας ανέλυσε στο αντίστοιχο post του.

Τώρα ότι "όλος" ο διαφωτισμός περιορίζεται στον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος δεν το ήξερα και sorry! Αν και στην περίπτωση αυτή δυστυχώς έχει αποτύχει...

Τώρα για την Τουρκία... Ποιό αρνητικό στίγμα δεν θα μπορούσε να αφήσει άλλη χώρα! Αυτό επιζητούμε; ΣΤΙΓΜΑ; Αν ναί έχει πολλά να προσφέρει...